dům otevírající se slunci

název:
Městská plavecká hala
lokalita:
Louny

projekt:
2017-2018
realizace:
2019-2020

autoři:
David Kudla
Filip Malý 
Monika Dorňáková

Celá stavba je tvořena především na základě ekonomické udržitelnosti provozu, potřeb investora, orientace na světové strany a velikosti prostorů dle jejich významu. Při seskládání těchto prvků do jednoho celku jsme navíc ještě doladili některé detaily tak, aby dům měl i estetickou kvalitu.

Specifika místních souvislostí výrazně ovlivňují podobu nového objektu Městské plavecké haly, aby se tento vložený prvek stal neodmyslitelnou součástí zdejšího místa. Především jde o velkorysé otevření bazénové částí na jižní stranu a naopak uzavření na severní fasádě s výjimkou lokálních otvorů, jako například vysunutí ochlazovací terasy z wellness částí, ze které jde pozorovat výjimečné křivky českého středohoří. Toto řešení je podpořeno výrazným nakloněním střechy odpovídající sklonu zdejšího terénu se zkosenou severní fasádou a umožňující mít v bazénové částí potřebnou větší světlou výšku a naopak nižší v severním traktu, kde se nacházejí spíše menší prostory wellnessu, sprch a dětského bazénku.

Jižní prosklená fasáda umožní maximální telepné zisky a navíc vhodný kontakt s okolím. Protažení střechy nad prosklenou fasádu není pouze z estetických důvodů, ale v létě také chrání před přehříváním a v zimním období naopak blahodárné slunce maximálně vpouští dovnitř.
 

dům otevírající se slunci

název:
Městská plavecká hala
lokalita:
Louny

projekt:
2017-2018
realizace:
2019-2020

autoři:
David Kudla
Filip Malý 
Monika Dorňáková

Celá stavba je tvořena především na základě ekonomické udržitelnosti provozu, potřeb investora, orientace na světové strany a velikosti prostorů dle jejich významu. Při seskládání těchto prvků do jednoho celku jsme navíc ještě doladili některé detaily tak, aby dům měl i estetickou kvalitu.

Specifika místních souvislostí výrazně ovlivňují podobu nového objektu Městské plavecké haly, aby se tento vložený prvek stal neodmyslitelnou součástí zdejšího místa. Především jde o velkorysé otevření bazénové částí na jižní stranu a naopak uzavření na severní fasádě s výjimkou lokálních otvorů, jako například vysunutí ochlazovací terasy z wellness částí, ze které jde pozorovat výjimečné křivky českého středohoří. Toto řešení je podpořeno výrazným nakloněním střechy odpovídající sklonu zdejšího terénu se zkosenou severní fasádou a umožňující mít v bazénové částí potřebnou větší světlou výšku a naopak nižší v severním traktu, kde se nacházejí spíše menší prostory wellnessu, sprch a dětského bazénku.

Jižní prosklená fasáda umožní maximální telepné zisky a navíc vhodný kontakt s okolím. Protažení střechy nad prosklenou fasádu není pouze z estetických důvodů, ale v létě také chrání před přehříváním a v zimním období naopak blahodárné slunce maximálně vpouští dovnitř.