visitor centre

title:
visitor centre
location:
Olšina

case study:
2015
realisation:
2020

architects:
David Kudla
Miloš Ryšavý
Michal Šírek

project architect:
Arch.Design, s.r.o.

A house presenting the uniqueness of local nature cannot logically be other than in the highest ecological standard with low energy status. Only wooden construction with ecological insulation was therefore used for the envelope. This way, the skin meets the best thermal technical properties, as the wooden construction material itself has a high thermal resistance. In conjunction with the thermal insulator we get an excellent insulating envelope.

On the other hand, a house constructed in this way has a minimal accumulation capacity, so it reacts very quickly to weather fluctuations. Especially in summer, it overheats very quickly during the day and has to be cooled down in an environmentally unfriendly way. For this reason, we placed a concrete black block in the middle of the building, away from the cooled envelope, lying completely on top of the thermal insulation to ensure thermal stability. With this addition, the house’s thermodynamics works perfectly.

The concrete block with an imprinted structure of vertically placed wooden planks also contains social facilities, warehouses and all the necessary technologies emitting noise, which is very well shaded thanks to the concrete mass. This inserted structure divides the whole space into entrance, exhibition and educational areas. It becomes a kind of sarcophagus set into a temple space of a wooden perimeter frame. When you touch it with your hands, you don't feel the cold form of concrete but you feel that you are touching a plastic casting reflecting the temperature of the interior space. So the concrete has become a complete part of the whole building, it doesn't act in a typical way, but it has completely adapted to the house itself, even in terms of surface temperature.
 

visitor centre

title:
visitor centre
location:
Olšina

case study:
2015
realisation:
2020

architects:
David Kudla
Miloš Ryšavý
Michal Šírek

project architect:
Arch.Design, s.r.o.

A house presenting the uniqueness of local nature cannot logically be other than in the highest ecological standard with low energy status. Only wooden construction with ecological insulation was therefore used for the envelope. This way, the skin meets the best thermal technical properties, as the wooden construction material itself has a high thermal resistance. In conjunction with the thermal insulator we get an excellent insulating envelope.

On the other hand, a house constructed in this way has a minimal accumulation capacity, so it reacts very quickly to weather fluctuations. Especially in summer, it overheats very quickly during the day and has to be cooled down in an environmentally unfriendly way. For this reason, we placed a concrete black block in the middle of the building, away from the cooled envelope, lying completely on top of the thermal insulation to ensure thermal stability. With this addition, the house’s thermodynamics works perfectly.

The concrete block with an imprinted structure of vertically placed wooden planks also contains social facilities, warehouses and all the necessary technologies emitting noise, which is very well shaded thanks to the concrete mass. This inserted structure divides the whole space into entrance, exhibition and educational areas. It becomes a kind of sarcophagus set into a temple space of a wooden perimeter frame. When you touch it with your hands, you don't feel the cold form of concrete but you feel that you are touching a plastic casting reflecting the temperature of the interior space. So the concrete has become a complete part of the whole building, it doesn't act in a typical way, but it has completely adapted to the house itself, even in terms of surface temperature.
 

What are cookies? Text files. But you certainly know ...
The cookies. Take it or leave it. More info Less info